Εύρεση καταστήματος Κέντρο εξυπηρέτησης

Οι 7 αρχές του Baby Wellness

η ευεξία του ξεκινά πολύ πριν από τη γέννηση

η καλύτερη τροφή από την αρχή

ο καλός
ύπνος

η υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό

στοργική φροντίδα και προσοχή

η αρμονική ανάπτυξη του παιδιού

προσεκτική επιλογή βρεφικών προϊόντων

Η ευεξία του ξεκινά πολύ πριν από τη γέννηση

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μια ήρεμη εγκυμοσύνη σε ένα ευτυχισμένο συναισθηματικά περιβάλλον είναι τα θεμέλια για τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών έναρξης της νέας ζωής και μεγαλύτερων πιθανοτήτων ευεξίας για το παιδί.

Γίνεσαι γονιός πολύ πριν τη γέννηση ενός παιδιού. Συμβαίνει όταν ανακαλύπτεις ότι περιμένεις παιδί και, μερικές φορές, ακόμη και πριν, όταν γεννιέται η επιθυμία, ακόμη και απλώς ως σκέψη, να αποκτήσεις ένα παιδί. Και είναι ακριβώς εκεί, στο μυαλό και στην καρδιά της μαμάς και του μπαμπά, που η ιδέα του μωρού παίρνει σάρκα και οστά, στη φαντασία, στα όνειρα και στα σχέδιά τους. Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος έντονου στοχασμού, που επιτρέπει στους γονείς να θέσουν τα θεμέλια του δεσμού τους με το παιδί.

Για κάποιους είναι μια αργή, σχεδόν ανεπαίσθητη διαδικασία, για άλλους είναι ένα πολύ έντονο συναίσθημα. Η φαντασία και τα συναισθήματα είναι αναπόσπαστο μέρος της εγκυμοσύνης. Το να αφιερώνεις χρόνο στο να ακούς τις κινήσεις του μωρού στην κοιλιά, να φαντάζεσαι τι κάνει, αν και πώς κινείται, ακόμα και ποια είναι τα συναισθήματα και η διάθεσή του, δεν σημαίνει απλώς ότι ονειροπολείς: είναι ένας τρόπος να συνδεθείς μαζί του, να εκμεταλλευτείς τον χρόνο αναμονής για να αρχίσεις να το γνωρίζεις, ώστε η γέννα να μην είναι μια πρώτη γνωριμία, αλλά η πρώτη συνάντηση. Αυτή η διαδικασία ακρόασης, φαντασίας και διαλόγου, μέσω της αφής και των θέσεων του σώματος, ονομάζεται προγεννητικός δεσμός.”

η καλύτερη τροφή από την αρχή

Το μητρικό γάλα δεν είναι απλά μια αναντικατάστατη, υψηλής βιολογικής αξίας τροφή για κάθε μωρό αλλά ενισχύει και τον μοναδικό δεσμό του με τη μητέρα, που θα το βοηθήσει να αναπτυχθεί σωστά, με αίσθημα ασφάλειας, και να εξελίξει τις δεξιότητές του. (ενδυνάμωση).

Από την έναρξη της προσθήκης στερεών τροφών, επιλέξτε φρέσκα και φυσικά συστατικά, μοιραστείτε την προετοιμασία των γευμάτων και καθίστε όλοι μαζί στο τραπέζι. Αυτό θα μειώσει την καμπύλη μάθησης του παιδιού και θα ενισχύσει την οικογενειακή αρμονία και ευεξία.

Η διατροφή, ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία, δεν έχει μόνο βιολογική αλλά και ψυχολογική, κοινωνική και πολιτιστική σημασία. Μόλις γεννηθεί ένα μωρό, τοποθετείται στο στήθος της μαμάς για την προσκόλληση και την καλή έναρξη του θηλασμού: με αυτόν τον τρόπο το μωρό λαμβάνει την καλύτερη δυνατή τροφή και ενισχύεται ο πρώτος δυνατός δεσμός μεταξύ μαμάς και μωρού, το λεγόμενο συναισθηματικό δέσιμο. Καθώς οι μήνες περνούν, οι στιγμές που συνδέονται με τον θηλασμό και τα πρώτα γεύματα συνεχίζουν να έχουν θεμελιώδη σημασία σε επίπεδο ανάπτυξης υγιών σχέσεων και ψυχοσωματικής υγείας. Ήδη στην ενδομήτρια ζωή το παιδί βιώνει και τελειοποιεί σταδιακά την ικανότητά του να τρώει και να καταπίνει.

ο καλός ύπνος

Μέρα με τη μέρα, το νεογέννητο μεγαλώνει και αποκτά τον έλεγχο του σώματός του, δυναμώνει, χτίζει το ανοσοποιητικό του σύστημα, μαθαίνει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, να αναγνωρίζει τις φωνές των αγαπημένων του και να επικοινωνεί μαζί τους.

Ο ύπνος είναι καθοριστικός για την ενεργοποίηση των φυσιολογικών διεργασιών και μηχανισμών που είναι απαραίτητοι για την υγιή ανάπτυξη και την εξέλιξη των δεξιοτήτων του παιδιού. Η διασφάλιση των συνθηκών που ευνοούν τον καλό και ασφαλή ύπνο είναι επομένως απαραίτητη για την ευεξία του.

Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της ανάπτυξης των οστών του παιδιού. Χάρη σε συγκεκριμένους μηχανισμούς, όπως η απελευθέρωση της σωματοτροπικής ορμόνης, ενός μορίου που δίνει εντολή στα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν, τα οστά επιμηκύνονται και οι διάμετροι του σκελετού αυξάνονται. Η ορμόνη παράγεται από την υπόφυση, έναν αδένα που βρίσκεται στη βάση του κρανίου, ο οποίος λειτουργεί κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου.

η υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό

Η παρούσα και η μελλοντική υγεία του παιδιού επηρεάζεται έντονα από τον τρόπο ζωής και τις επιλογές που έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

Από τις πρώτες στιγμές της ζωής του μωρού, το προσωπικό του μαιευτηρίου κάνει μια γρήγορη αξιολόγηση της κατάσταση της υγείας του (1): ο καρδιακός και αναπνευστικός ρυθμός, ο μυϊκός τόνος, τα αντανακλαστικά και το χρώμα του δέρματος είναι οι 5 παράμετροι που αξιολογούνται για να δοθεί στο παιδί μια βαθμολογία σε μια κλίμακα από 0 έως 10, η λεγόμενη βαθμολογία Άπγκαρ (Apgar Index), ακρώνυμο του Appearance, Pulse, Grimace, Activity και Respiration, δηλαδή χρώμα δέρματος, συχνότητα καρδιακών παλμών, αντανακλαστικό στη ρινοφαρυγγική διέγερση, μυϊκός τόνος και αναπνοή.

στοργική φροντίδα και προσοχή

Η φροντίδα του παιδιού σημαίνει αμέριστη προσοχή, χάδια, αγκαλιές και άμεση και συνειδητή ανταπόκριση στις ανάγκες του. Το παιδί δεν «κάνει καπρίτσια» αλλά έχει μόνο ανάγκες.

Η φροντίδα του παιδιού δεν σημαίνει απλώς σωστή τροφή, προσοχή της υγείας του και διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών για σωστή ανάπαυση. Σημαίνει επίσης αμέριστη προσοχή, χάδια, αγκαλιές και άμεση και συνειδητή ανταπόκριση στις ανάγκες του. Σημαίνει ένα φιλόξενο και ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον όπου το παιδί μπορεί να αισθάνεται προστατευμένο και ασφαλές. Μέσα από μικρές αλλά θεμελιώδεις καθημερινές κινήσεις, οι γονείς μπορούν να κάνουν πολλά για να προωθήσουν την ευεξία και την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού τους.

Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του τίποτα δεν το κάνει να νιώθει πιο άνετα απ΄ ότι η αγκαλιά: θέλει να νιώθει σε έναν περιορισμένο χώρο, τυλιγμένο σφιχτά στην αγκαλιά της μαμάς, να αναγνωρίζει τη μυρωδιά και τους παλμούς της καρδιάς της, τη φωνή της. Όλα αυτά του θυμίζουν τις ευχάριστες αισθήσεις που βίωσε στην κοιλιά της μαμάς. Για να συνηθίσει τη νέα του ζωή, για να μάθει να ανακαλύπτει τον εαυτό του και το περιβάλλον γύρω του, χρειάζεται τους γονείς του περισσότερο από ποτέ.

η αρμονική ανάπτυξη του παιδιού

Υιοθετώντας συμπεριφορές και συνήθειες που διευκολύνουν την κινητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, η μαμά και ο μπαμπάς (και όλοι όσοι το φροντίζουν) συμβάλλουν σημαντικά στην ευτυχισμένη ανάπτυξή του.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι μια έντονη αλληλουχία ανακαλύψεων και επιτευγμάτων. Από τη στιγμή που γεννιέται και φαίνεται σαν να μην κάνει τίποτα άλλο από το να κοιμάται, να τρώει, να κλαίει ή να κοιτάζει γύρω του με μεγάλα έκπληκτα μάτια, το παιδί δυναμώνει, αναπτύσσει τις αισθήσεις του, ολοκληρώνει την ανάπτυξη του ανώριμου ακόμα νευρικού του συστήματος και απορροφά πληροφορίες για τον κόσμο γύρω του, τρέφεται με την αγάπη όσων το φροντίζουν, μαθαίνει να αλληλεπιδρά με αντικείμενα και ανθρώπους, να κινείται, να επικοινωνεί. Η μαμά και ο μπαμπάς, τώρα περισσότερο από ποτέ, αποτελούν θεμελιώδες σημείο αναφοράς.

Σύμφωνα με τον Thomas Berry Brazelton, παιδίατρο και παιδοψυχίατρο, «το καθήκον των γονιών δεν είναι να συγκρίνουν τα χαρακτηριστικά του νεογέννητού τους με αυτά κάποιου άλλου παιδιού, αλλά να παρατηρούν, να ακούν και να υποστηρίζουν τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής του παιδιού τους».

προσεκτική επιλογή βρεφικών προϊόντων

Με την έξοδο από το μαιευτήριο, λίγες μέρες μετά τη γέννηση, το μωρό θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρώτο του ταξίδι. Η επιστροφή της οικογένειας στο σπίτι είναι μια στιγμή μεγάλης συγκίνησης, αντικείμενο ονειροπόλησης για πολύ καιρό και συχνά προετοιμασμένη με σχολαστικότητα, ακόμα κι αν μερικές φορές βιώνεται με άγχος και ανησυχία.

Η επιλογή και η σωστή χρήση προϊόντων βρεφικής φροντίδας παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή σωματική-γνωστική ανάπτυξη του παιδιού και στην ευεξία του. Τα καθισματάκια, τα καροτσάκια και τα βρεφικά δωμάτια επιλέγονται συνήθως πολύ εκ των προτέρων, με βάση τις συμβουλές φίλων και καταστημάτων, αλλά χωρίς τη γνώμη του ίδιου του παιδιού.

Η γκάμα των προϊόντων για τη βρεφική ηλικία είναι πολύ μεγάλη και διαφοροποιημένη και ανταποκρίνεται στα διαφορετικά γούστα και τις πολλαπλές λειτουργικές ανάγκες αυτών που θα φροντίσουν το παιδί. Ωστόσο, οι γονείς γνωρίζουν τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν αυτά τα προϊόντα στη σωστή σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού τους;